به گزارش اعتبار، الجزیره در گزارشی به قلم رسول آل حائي خبرنگار امور ایران خود به پیوستن ایران به بلوکهای بین المللی اشاره کرد. در این گزارش با برخی از فعالان سیاسی و اقتصادی ایران گفتگو شده است.
پس از امضای توافقنامه با اتحادیه اقتصادی اوراسیا در ژانویه ۲۰۲۲، برای ایجاد منطقه آزاد تجاری، تهران با عضویت کامل در سازمان همکاری شانگهای در اوایل ژوئیه حضور خود را در بلوک های بین المللی تقویت کرد که عزم خود را برای پیوستن به برجام افزایش داد. حالا هم گروه بریکس به عنوان اقتصادهای نوظهور قرن ۲۱ هفته گذشته با دعوت از ایران به گروه خود خود موافقت کردند.
در همین حال، تهران پیوستن به بلوکهای بین المللی و همچنین امضای قراردادهای راهبردی بلندمدت با چین و روسیه را جشن میگیرد. این کشور موفقیت دیپلماسی خود را در زمینه های ژئواکونومیک و ژئواستراتژیک راهی برای شکستن یکجانبه گرایی غربی و ایجاد نظم جهانی چندقطبی جدید می داند که به آن امکان می دهد انزوای تحمیل شده توسط قدرت های غربی را از طریق رژیم تحریم بشکند.
چند قطبی شدن
در همین راستا، ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران میگوید: پیوستن به سازمان شانگهای «شرایط لازم برای ارتقای امنیت و تضمین حاکمیت و توسعه اقتصادی پایدار» را برای ایران فراهم میکند،
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران نیز در یک بیانیه مطبوعاتی، مشارکت در گروه بریکس که شامل اقتصادهای نوظهور بزرگ است را موفقیتی بزرگ توصیف کرد و محمدرضا میرتاج الدینی، نماینده مجلس و رئیس فراکسیون امور راهبردی بهارستان، پیوستن کشورش به بلوکهای بینالمللی را پایان انزوای اقتصادی تهران و مقابله با فشارهای غربی میخواند و میگوید تهران یکی از ارکان جهان خواهد شد.
میرتاج الدینی در گفتوگو با الجزیره نت، می گوید : حضور تهران در فدراسیونهای منطقهای و بینالمللی موضع ژئواستراتژیکی آن را در برابر استکبار غربی تقویت میکند و حضور فعال ایران در کنار اقتصادهای نوظهور نشاندهنده یک جهش کوانتومی در پایان دادن به یکجانبه گرایی غربی و برقراری نظم نوین جهانی است.
بخشی از ناظران ایرانی برای کمک به اقتصاد ملی تحت تحریم و افزایش فرصتهای تجارت خارجی در سراسر جهان، روی قابلیتهای اقتصادی موجود در اختیار سازمانهای تجاری حساب میکنند.
در همین راستا، حسین سلاح ورزی، رئیس اتاق بازرگانی ایران معتقد است، با توجه به تداوم تحریمها و فشارهای غرب بر کشورش، پیوستن به بلوکهای اقتصادی نوظهور با ارائه راهحلهای جایگزین، فضایی را برای اقتصاد ملی فراهم میکند که منجر به مبادلات مالی و ایجاد انرژیهای جدید برای رشد اقتصادی خواهد شد.
راه حل های جایگزین
کشورهای عضو بلوک بریکس حدود ۴۰ درصد از جهان را تشکیل میدهند و بیش از ۳٫۵ میلیارد نفر در آن زندگی میکنند. سلاح ورزی به الجزیره نت گفت که نسبت به برخی از تصمیمات اتخاذ شده توسط این اتحادیهها همچون راه اندازی ارز یکپارچه جایگزین دلار و تأسیس بانک توسعه جدید خوش بین است.
با این حال،این تصمیمات ممکن است پاسخگوی نیاز تهران به مبادلات مالی با همه کشورهای جهان نباشد، اما تعمیق مشارکت این کشور در سازمانها و نهادهای منطقهای و بین المللی، عامل کمکی برای تجارت خارجی و افزایش سهم تهران از تجارت جهانی خواهد بود و زمینه را برای ایجاد فضای بازرگانی فراهم خواهد کرد که راهی برای رهایی از پیامدهای منفی تحریمها خواهد بود.
رئیس اتاق بازرگانی ایران با اشاره به اینکه بخش خصوصی به دلیل تحریمهای اعمال شده علیه کشور با فشارهای خارجی در تجارت خارجی مواجه است، از وزارت خارجه ایران خواست ابتدا تحریمها را خنثی کند و سپس برای یافتن راه حلهای جایگزین برای مبادلات مالی و پیشرفت اقتصاد ملی با دستیابی به بازارهای جدید. تلاش کند.
واکنش منفی
از سوی دیگر، آرمان خالقی، نایب رئیس خانه صنعت، تجارت و معدن ایران، اهمیت پیوستن به بلوکهای بینالمللی و منطقهای را با توجه به ادامه تحریمهای ایران کم اهمیت میداند و آن را مانعی بزرگ برای روابط تجاری کشورش میداند.
خالقی در گفتوگو با الجزیره نت گفت: هرچند مشارکت در سازمانهای بینالمللی شرط لازم برای توسعه اقتصاد ملی است، اما کافی نیست. او توضیح میدهد که تمام تلاشها برای رشد اقتصادی تا زمانی که همه تحریمها برداشته نشود ناقص خواهد ماند و ایران به دلیل عدم تصویب قوانین گروه ویژه اقدام مالی (FATF) از لیست سیاه خارج نشده است.
وی در پایان با بیان اینکه پیوستن به سازمانهای بینالمللی به معنای باز کردن درها برای بهرهگیری از انرژیهای اعضای جدید نیست، تأکید کرد: بسیاری از کشورهای عضو بلوکهای بینالمللی برای برخورد با طرفهایی که تحت تحریمها و فشارهای بینالمللی هستند، ملاحظات جدی دارند.
وی در پایان گفت: اصلاح سیاست خارجی برای کاهش تنشها و فشارهای غرب بر تهران، زمینه را برای بهرهمندی اقتصاد ایران از همه فرصتهای موجود در اختیار سازمانهای اقتصادی فراهم میکند.