اعتبار، لیلا پورابراهیمی- بر اساس آمار سازمان منطقه آزاد انزلی میزان اشتغال در شهرکهای صنعتی منطقه آزاد انزلی به طور میانگین حدود ۴ هزار نفر برآورد میشود که شامل بخشهای تولیدی و صنعتی است.
«عقیل حقشناس» دبیر انجمن سرمایهگذاران و کارآفرینان منطقه آزاد انزلی گفت: منطقه آزاد انزلی از زمان شروع به کارش در سالهای ۸۳-۸۲ تا سال ۹۷ مسیر صعودی خود را طی کرد و توانست با ایجاد زیرساختها و جذب سرمایه گذاران به ویژه در بخشهای تولیدی و تجاری دستاوردهای خوبی در حوزه اشتغالزایی کسب کند.
حق شناس به آماری که از سوی منطقه آزاد مبنی بر ایجاد حدود ۲۰ هزار اشتغال مستقیم در بخشهای تولیدی تجاری و بندری ذکر شده اشاره کرد و گفت: در سالهای اخیر با توجه به تغییر سیاستهای کشوری در حوزه صادرات و واردات و به طبع آن مشکلاتی که برای واحدهای تولیدی به وجود آمد تاثیر سیاستهایی که در مناطق آزاد نظیر منطقه آزاد انزلی برای ایجاد اشتغال اجرایی شد کاهش پیدا کرد.
این تحلیلگر حوزه اقتصاد و سرمایهگذاری با بیان اینکه در سالهای جدید شاهد کاهش جذب نیروی کار در منطقه آزاد انزلی بودیم تصریح کرد: این کاهش جذب نیروی کار و افول در بخش اشتغالزایی منطقه آزاد انزلی به این جهت اتفاق افتاد که سرعت افزایش سرمایهگذاریها متناسب با سیاستهای اولیه نبود.
سیاستهای دولتی در مورد حقوق و دستمزد و تاثیر آن بر اشتغال
گزارش بانک مرکزی در اردیبهشت امسال از این حکایت داشت که نرخ تورم در دوازده ماه منتهی به اسفند ۱۴۰۱ نسبت به دوازده ماه منتهی به اسفند۱۴۰۰ معادل ۴۶٫۵ درصد به ثبت رسیده به همین علت تصمیم دولت برای افزایش ۲۷ درصدی حقوق کارگران در سال ۱۴۰۲ که پس از انجام مذاکرات فراوان میان نمایندگان کارگران، کارفرمایان و دولت مصوب شد نتوانست قشر کارگر را راضی نگهدارد.
البته باید به این موضوع هم اشاره شود که نارضایتی از نحوه سیاستگذاری در حوزه حقوق و دستمزد شامل حال کارفرمایان هم میشود چنانچه بر اساس دیدگاه کارفرمایان آنان در شرایط تحریمهای فلج کننده، رکود شدید ونوسانات ارز و تورم، از پس افزایش حقوق و دستمزد بر نمیآیند.
حقوق و دستمزدهایی که برای کارگر و کارفرما نمیصرفد
دبیر انجمن سرمایهگذاران و کارآفرینان منطقه آزاد انزلی در این ارتباط عنوان کرد: در یکی دو سال اخیر نوع سیاستهای اتخاذ شده دولت در بخشهای کارگری و انگیزشی متناسب با ساختار اقتصادی کشور نبود و همین عامل باعث شد واحدهای تولیدی و خدماتی در کشور با مشکل جذب نیروی کار مواجه شوند.
وی ادامه داد: حقوق و دستمزدهایی که با احتساب موقعیت نامتعادل فعلی تدوین و ابلاغ شده متناسب با شرایط اقتصادی کشور نیست به بیان دیگر در حال حاضر میزان حقوق و دستمزد تعیین شده نه برای کارگران میصرفد و نه برای کارفرما صرفه اقتصادی دارد تا بیش از آن سقف اعلام شده به نیروی کار خود دستمزد پرداخت کند.
حق شناس مجموع علل و عوامل ذکر شده را بسترساز کاهش میزان اشتغال نیروی کار نه تنها در مناطق آزاد بلکه در کل کشور ذکر کرد و گفت: کاهش جذابیت بازار کار برای نیروی مولد به دلایل مختلف از جمله دستمزد پایین و یا آثار زیانبار نوسانات اقتصادی رقم خورده است و با توجه به اهمیت اشتغال برای کشورمان این مسأله باید با جدیت بیشتری مورد آسیب شناسی قرار بگیرد.
ایجاد شهرک صنعتی شماره سه منطقه آزاد انزلی گامی برای اشتغالزایی
از آنجا که حضور هرچه بیشتر شرکتهای دانش بنیان، صادرات محور و دارای ارزش افزوده بالا جهت صدور محصولات به بازارهای اوراسیا که قاعدتا اشتغالزایی خوبی را هم برای منطقه به همراه خواهد داشت همواره از جمله اهدافی بوده که توسط سازمان منطقه آزاد مورد تاکید و توجه قرار داشته است ایجاد شهرک صنعتی شماره سه با یک چشم انداز و یکسری اهداف مشخص کلید خورد.
عملیات اجرایی و تکمیل زیرساختهای لازم ساخت سومین شهرک صنعتیمنطقه آزاد انزلی به مساحت حدود ۵۰ هکتار در پسکرانه مجتمع بندری کاسپین و در جوار مسیر راه آهن ۲۹ مهر ۱۴۰۰ با حضور سعید محمد مشاور رئیس جمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی و علی اوسط اکبری مقدم مدیرعامل وقت سازمان منطقه آزاد انزلی آغاز شد.
پروژهای که اعلام شده بود با بهره برداری از آن پهنه بندی صنعتی منطقه آزاد انزلی به دو برابر یعنی ۱۱۰ هکتار خواهد رسید و برای بیش از دو هزار نفر اشتغال مستقیم ایجاد میکند، با گذشت تقریبا دو سال از زمان کلنگ زنی پیشرفت فیزیکی نداشته و راکد مانده است.
نگاه محلی مسئولان شهرهای همجوار به منطقه آزاد انزلی
حق شناس در مورد دلایل راکد ماندن پروژه راهاندازی شهرک صنعتی شماره سه منطقه آزاد انزلی توضیحاتی ارائه داد و بیان کرد: متاسفانه کسانی که در سرزمین اصلی یعنی بیرون از مناطق آزاد هستند به مناطق آزاد نگاه مثبتی ندارند در حالیکه این رویه صرفا مختص کشور ماست و در هیچ کشور دیگری که منطقه آزاد تاسیس کرده نه تنها این نوع نگاه منفی رامشاهده نمیکنیم بلکه در همه جا نگاهها حمایتی است.
وی ادامه داد: در مورد شهرک صنعتی شماره سه منطقه آزاد انزلی نیز همین اتفاق افتاده است یعنی مسئولان شهرهای همجوار به جای اینکه منطقه آزاد انزلی را تقویت کننده اقتصاد استان و کشور بدانند با نگاه بومی و محلی صرفا به دنبال مصلحتهای شهر خود هستند.
توقف پروژه شهر صنعتی شماره سه منطقه آزاد انزلی
وی با بیان اینکه کلنگ راهاندازی شهرک صنعتی شماره سه توسط دبیر وقت مناطق آزاد به زمین زده شده بود تصریح کرد: این پروژه به علت مصلحتهای محلی متوقف شد. در حالی که چنین اتفاقاتی مغایر با سیاستهای اقتصادی کشور است البته باید به این بعد از قضیه هم توجه کنیم که منطقه آزاد انزلی هم میبایست از همان زمان تمام مساعی و تلاش خود را برای رفع مشکل انجام میداد.
نتیجه بخش بودن اقدامات مشترک وزارت کشور و استانداری گیلان و حل موانع اجرای پروژه شهرک صنعتی شماره سه منطقه آزاد انزلی ظرف یکی دو ماه گذشته موضوع مهم دیگری بود که دبیر انجمن سرمایهگذاران و کارآفرینان منطقه آزاد انزلی از آن خبر داد و عنوان کرد: طبیعتا مهیا شدن زیرساختهای شهرک صنعتی شماره سه منطقه آزاد انزلی در جذب سرمایهگذار و به تبع آن ایجاد اشتغال تاثیرگذار خواهد بود.
حق شناس شرایط امروز و تزلزل مدیریتی در منطقه آزاد را یکی از موانع و چالشهای مهمی که با آن مواجهیم ذکر کرد و گفت: امکان دارد با ورود شخص جدید به منطقه آزاد انزلی موضوعاتی همچون راه اندازی شهرک صنعتی شماره سه دیگر جزء اولویتهای تعیین شده قرار نگیرد اما به هر حال معتقدم تا چنین پروژههایی جزء اولویتها نباشد قاعدتا در میزان جذب سرمایه گذار و افزایش اشتغال اتفاق تازهای به وقوع نخواهد پیوست.
وی ابراز امیدواری کرد: سیستم مدیریت مناطق آزاد باید به یک ثبات لازم برسد تا به موجب آن بتواند برنامههای بلند مدت و کوتاه مدت خود را به نحو احسنت اجرا کرده و در اقتصاد شهرستان، استان و کشور تاثیرگذار باشد.