انتقادات از افزایش قابل توجه مالیات نسبت به درآمدهای نفتی در لایحه بودجه آن چنان زیاد است که حالا رسانههای حامی دولت تلاش میکنند از هراس افکنی بیشتر بکاهند.
به گزارش اعتبار، بر اساس لایحه بودجه ۱۴۰۳ سقف درآمدهای مالیاتی از ۷۴۸ هزار میلیارد تومان سال ۱۴۰۲ با افزایش ۵۰ درصدی و رشد ۳۷۰ هزار میلیارد تومانی به ۱۱۲۲ هزار میلیارد تومان خواهد رسید.
در این زمینه همشهری در واکنش به انتقادات نوشته است خطاب به مردم گفته ” نگران نباشید قرار نیست مالیات از همه گرفته شود. تمرکز دولت بر شناسایی دانهدرشتها، فراریها و مالیاتگریزهاست و البته قرار است که مالیات ندهندگان هم سال آینده دخل خودشان را بدهند”
لایحه بودجه بررسی نشده بازنگری شد!
از سوی دیگر ظاهرا دولتمردان کلیات لایحه را حتی یک بار مورد بررسی دقیق قرار ندادند که از بازنگري سقف معافیت مالیاتی آن خبر میدهند.
بدنبال حواشی ایجاد شده وانتقادات کارشناسان به سقف معافیت مالیاتی تعیین شده در لایحه بودجه ۱۴۰۳ با پیشنهاد سازمان امور مالیاتی کشور و تایید رئیس جمهور سقف معافیت مالیاتی حقوق افزایش پیدا کرد و به ۱۵۰ میلیون تومان در سال و ۱۲.۵میلیون تومان در ماه افزایش یابد.
این بازنگری سریع نوعی واکنش عجولانه برای تغییر در لایحه بودجه است. شاید هم طبق معمول میخواهند از رئیس جمهور فردی قهرمان بسازند که جلوی اشتباهات اطرافیان خود را میگیرد.
شوک افزایش مالیات در سال ۱۴۰۳ از همین الان تن بورس را لرزاند!
با وجود تلاشها برای جلوگیری از شوکهای مالیاتی لایحه، اخبار حاکی از آن است که از همین حالا نگرانیها بابت اقدامات دولت جهت اخذ مالیات بیشتر از مردم در بخشهای مختلف دیده میشود.
روزنامه دنیای اقتصاد درباره این تاثیرات در بخشهای مختلف نوشت:آنچه از لایحه بودجه۱۴۰۳ مشخص است یک بودجهکاملا انقباضی با تحمیل هزینه به اقتصاد، صنعت و کسبوکار است آنهم در شرایطی که اقتصاد کاملا در رکود و در فضای آشفته سیاستگذاری است.در چنین شرایطی چنین بودجهای میتواند فضای رکودی را عمق ببخشد.
سازمان برنامه و بودجه:منابع مالیاتی در لایحه بودجه ۱۴۰۳ کاملا محتاطانه است
حسن چنارانی رئیس امور هماهنگی و تلفیق بودجه سازمان برنامه و بودجه در نشست خبری درباره لایحه بودجه مدعی شد که منابع مالیاتی لایحه محتاطانه و در راستای اولویت مقابله با تورم تهیه شده است.
وی گفت: برآورد ما این است که تورم سالانه در پایان سال جاری به حدود ۳۹ درصد و در سال آینده به کمتر از ۳۰ درصد خواهد رسید. بنابراین حدود ۳۰ درصد از رشد درآمد مالیاتی بر اثر تورم اتفاق خواهد افتاد. علاوه بر این، رشد اقتصادی به افزایش درآمدهای مالیاتی دولت کمک خواهد کرد.
وی تاکید کرد:سازمان برنامه در پیش بینی درآمدهای مالیاتی کاملاً محتاطانه عمل کرد. اما از آنجا که سازمان برنامه نمیخواست از ناحیه عدم تحقق درآمدهای مالیاتی در سال آینده ناترازی جدیدی به دولت تحمیل شود، در برآورد رقم مالیات، محتاطانه عمل کرد.
دولت توان مالیاتگیری بیشتر دارد؟
داود منظور رئیس سازمان برنامه و بودجه هم با اعلام اینکه «دولت به هیچوجه دنبال سختگیری مالیاتی و فشار جدید مالیاتی به مردم ، کسبه و حقوقبگیران نیست» تاکید کرد که مالیات براساس قانون وصول میشود.
دولت در سال ۱۴۰۲ توانست بیشتر درآمدهای مالیاتی خود را محقق کند و این بیشتر از تحقق درآمدهای نفتی بود. مرتضی افقه اقتصاددان با اشاره به این موضوع معتقد است دولت بیشتر از این توان مالیاتگیری را ندارد.
وی در این زمینه گفت: اقتصادی که داریم ظرفیت افزایش بیش از این را ندارد بخصوص که فشار بیشتر این مالیات به گروههایی که وزارت اقتصاد اطلاعات این افراد را به راحتی میتواند بگیرد یا اینکه حقوق بگیر هستند و قبل از اینکه حقوق آنها پرداخت شود. حسابداران موظف هستند مالیات را پرداخت کنند. انتظار این بود این مالیاتها بیشتر برای کسانی باشد که درآمدهای بادآورده و رانتی دارند، گرفته شود که شواهد نشان میدهد نتوانستند این کار را انجام دهند و فشار عمدتاً روی اقشار کم درآمد یا بنگاههای کوچک و متوسط است یا مصرفکنندگانی که حقوق بگیر بودند و از طریق دفاتر رسمی، حسابداری رسمی حقوقهای آنها پرداخت میشد.
لینک کوتاه : https://etebarpress.com/?p=9251