• امروز : سه شنبه - ۱۶ بهمن - ۱۴۰۳
  • برابر با : Tuesday - 4 February - 2025
2
بلندپروازی‌های بن سلمان و دستگاه تبلیغاتی:

آیا معجزه اقتصادی در عربستان اتفاق خواهد افتاد؟

  • کد خبر : 5007
  • 26 شهریور 1402 - 11:06
آیا معجزه اقتصادی در عربستان اتفاق خواهد افتاد؟
جعفر خیرخواهان کارشناس مسائل اقتصادی می‌گوید: شرایط داخلی عربستان بسیار بدتر از ایران است اما توانسته با لابی‌گری و خرج کردن پول‌های نفت اوضاع خود را بهتر نشان دهد، اما در مجموع باید بگویم خبرهای آنچنانی در عربستان نیست که بخواهد ما را شگفت زده کند.

در چند سال گذشته خصوصا در مدت اخیر خبرهای اقتصادی خوبی از رشد اقتصادی و سرمایه‌گذاری و توسعه اقتصاد در کشور عربستان سعودی شنیده و رسانه‌ای می‌شود، این خبرها در سالجاری توجه بیشتر ایرانی‌ها را به خود جلب کرده است، اما به راستی چرا ایرانی‌ها خود را با عربستان مقایسه می‌کنند؟ دلیل این مقایسه و زوم بر روی این کشور عربی چیست؟

«جعفر خیرخواهان» کارشناس مسائل اقتصادی در همین زمینه به پایگاه خبری_تحلیلی اعتبار گفت: اصل موضوع مقایسه کردن در عرف جوامع هم وجود دارد و این چیز عجیب و تازه‌ای نیست، هر فردی در هر شهر و محله‌ای که ساکن است امکان دارد وضعیت خود را به خصوص از حیث اقتصادی و مالی با دیگران مورد مقایسه و سنجش قرار دهد و بعضا از شرایط خود رنج ببرد و احساس ضعف کند بنابراین این نوع واکنش حتی در بین کشورهای جهان و مردم دو کشور هم می‌تواند به وقوع بپیوندد زیرا چنین رفتاری برخاسته از طبیعت بشر است.

خیرخواهان در مورد رشد اقتصادی کشور عربستان و موضوعات مرتبط با آن هم توضیحاتی ارائه داد و افزود: در مقایسه با ایران، عربستان از جمعیت بسیار کمتری برخوردار است اما منابع نفتی آن چند برابر ایران است، در نتیجه پول و سرمایه بسیار زیادی در اختیار دارد و می‌تواند پس‌انداز کند، از طرفی محمد بن سلمان ولیعهد عربستان هم فردی فوق‌العاده بلند پرواز است.

 

خیرخواهان ابراز کرد: البته ناگفته نماند که عربستان تا حدودی نوع اقدامات خود را نسبت به گذشته  تغییر داده و قصد دارد از پول‌ها و سرمایه‌های خود استفاده بهینه‌تری ببرد اما در حقیقت باید گفت

اقداماتش لرزان است و امکان دارد با وقوع هرگونه رخداد اجتماعی و سیاسی در این کشور شرایط موجود کاملا تغییر پیدا کند.

 

این کارشناس حوزه اقتصاد اضافه کرد: بن سلمان هر روز حرف‌های جدیدی می‌زند و قدرت خوبی هم در کشور خود پیدا کرده، از سویی تحت رهبری و مدیریت وی بخشی از منابع به دست آمده کشور حیف و میل می‌شود و بخشی دیگر برای پیشبرد اهداف توسعه‌ای و اقتصادی هزینه شده و می‌شود اما اینکه آیا این طرح‌ها و برنامه‌های او موفقیت‌آمیز باشد یا با شکست مواجه شوند فعلا مشخص نیست.

وی اذعان کرد: اگر اینگونه تصور کنیم که عربستان به سرعت نور در حال توسعه و رشد اقتصادی است و کاملا از آن عقب افتاده‌ایم شاید خیلی تحلیل درستی نباشد، پول و سرمایه و رسانه و دستگاه تبلیغات کاملا در اختیار اهداف و برنامه‌های ادعایی رهبر عربستان قرار گرفته است و اینکه واقعا قرار است در این کشور عربی یک اتفاق ویژه‌ای رخ بدهد و پیشرفت چشمگیری حاصل شود یا شاهد یک معجزه اقتصادی باشیم چیزی است که من در مورد آن شک دارم.

 

خبرهای آنچنانی در عربستان نیست

خیرخواهان ابراز کرد: البته ناگفته نماند که عربستان تا حدودی نوع اقدامات خود را نسبت به گذشته  تغییر داده و قصد دارد از پول‌ها و سرمایه‌های خود استفاده بهینه‌تری ببرد اما در حقیقت باید گفت اقداماتش لرزان است و امکان دارد با وقوع هرگونه رخداد اجتماعی و سیاسی در این کشور شرایط موجود کاملا تغییر پیدا کند.

وی با بیان اینکه ثبات اصولی برای اقدامات اساسی و سرمایه‌گذاری هنوز در عربستان فراهم نشده است افزود: نسبت به وضعیت اقتصادی عربستان، آمارهای ارائه شده و وعده‌هایی که در مورد رشد اقتصادی داده شده نمی‌توان خیلی بدبینانه قضاوت کرد اما آنچنان هم قابل مانور دادن نیست.

این تحلیلگر اقتصادی شرایط اقتصادی ایران در مقایسه با عربستان را به شکل کلی مورد بررسی قرار داد و اذعان کرد: در ایران متاسفانه به دلایل مختلفی که وجود دارد چهره بسیار بدی از آن در دنیا رسانه‌ای شده است در حالیکه ممکن است به آن بدی هم نباشد در حالیکه شرایط داخلی عربستان بسیار بدتر از ایران است اما توانسته با لابی‌گری و خرج کردن پول‌های نفت اوضاع خود را بهتر نشان دهد، در مجموع باید بگویم خبرهای آنچنانی در عربستان نیست که بخواهد ما را شگفت زده کند.

خیرخواهان افزود: عربستان روابط خود را با آمریکایی‌ها تقویت کرده است و پول‌های ناشی از فروش نفت هم در اوضاع اقتصادی این کشور تاثیر بسیار بسیار زیادی داشته است، بازار نفت شرایط ویژه‌تری پیدا کرده و بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاری‌ها هم در حوزه نفت انجام می‌شود.

وی با ذکر مسائلی بیشتر در این مورد توضیح داد و عنوان کرد: فرض کنیم یک پروژه جاده‌سازی داریم که به شکل سرمایه‌گذاری انجام می‌شود، سرمایه‌گذار در پایان کار، سود حاصل از سرمایه‌گذاری خود را برمی‌دارد و خارج می‌شود، حالا در چنین جاده‌ای اگر هیچ ماشینی رد نشود واقعا چه عایدی می‌تواند برای کشور میزبان داشته باشد، بنابراین بخشی از حرکت‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری‌هایی که عربستانی‌ها از آن سخن می‌گوید می‌تواند چنین شرایطی داشته باشد و از بازدهی لازم آنچنان که در تبلیغات آمده برخوردار نباشد.

 

لینک کوتاه : https://etebarpress.com/?p=5007

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.