• امروز : سه شنبه - ۱۶ بهمن - ۱۴۰۳
  • برابر با : Tuesday - 4 February - 2025
2
کشاورزان نرخ خرید تضمینی را عادلانه نمی‌دانند

رنج مضاعف بر شانه گندمکاران

  • کد خبر : 2231
  • 29 تیر 1402 - 9:09
رنج مضاعف بر شانه گندمکاران
مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران گفت: گندمکاران از نرخ 15 هزار تومانی خرید تضمینی گندم رضایت ندارند زیرا این قیمت با نرخ تورم، هزینه‌های تولید، نرخ بازار جهانی و نرخ مبادله همخوانی ندارد. دولت به دلیل کمبود اعتبارات و عدم تامین منابع از سوی سازمان برنامه و بودجه به تعهد خود در قبال گندمکاران برای افزایش نرخ خرید تضمینی عمل نکرده و امنیت غذایی کشور با توجه به تبعات ناشی از جنگ روسیه و اوکراین در سراشیبی خطرناکی قرار گرفته است.

 

اعتبار، لیلا پورابراهیمی- بنیاد ملی گندمکاران معتقد است، نرخ ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومانی خرید تضمینی برای کشاورزان خارج از صرفه اقتصادی است و عدم تامین اعتبارات اجرای مصوبه خرید گندم به قیمت ۱۵ هزار تومان ربطی به گندمکاران ندارد.

گندمکاران همچنان به نرخ خرید تضمینی گندم اعتراض دارند از طرفی کوتاهی دولت در عمل به وعده‌هایی که داده دامنه این اعتراضات را گسترده‌تر کرده حتی باعث شده کشاورزان در برخی مناطق گندم را برای خرید تضمینی تحویل ندهند تا بدین ترتیب دست دلالان و واسطه‌گران برای ضربه زدن به اقتصاد کشاورزی ایران بازتر شود.

 

نرخ ۱۵ هزار تومانی خرید گندم ناکافی‌ست

 

یکم اردیبهشت امسال سخنگوی دولت در توئیتی نرخ خرید تضمینی گندم را هر کیلوگرم ۱۵ هزار تومان اعلام کرد، نرخی که پس از بررسی‌های زیاد نهایتا توسط شورای قیمت‌گذاری محصولات کشاورزی تایید شد.

کشاورزان گندمکار و اتحادیه‌ها نرخ خرید تضمینی ۱۵ هزار تومان را با توجه به افزایش هزینه‌های تولید ناکافی می‌دانند و اعتقاد دارند حداقل قیمتی که باید برای هر کیلوگرم گندم تعیین شود ۱۷ هزار تومان است.

تاکنون اتاق اصناف کشاورزی، بنیاد ملی گندمکاران و کشاورزان سه تشکلی بودند که با قیمت تعیین‌شده برای گندم یعنی هر کیلوگرم ۱۵ هزار تومان موافقت نکردند و در مقابل قیمت ۱۷ هزار تومان را پیشنهاد دادند.

ناگفته نماند که بنیاد ملی گندمکاران با توجه به عدم تناسب بین نرخ خرید تضمینی، تورم و هزینه‌های تمام‌شده تولید در اسفند ۱۴۰۱ خواستار این شده بود تا نرخ خرید تضمینی گندم به ۲۰ هزار تا ۲۵ هزار تومان افزایش پیدا کند.

 

پیش بینی عبور خرید گندم از مرز ۸ و نیم میلیون تن

 

«علی قلی ایمانی» مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران در همین راستا و در گفت‌وگو با اعتبار گفت: شرایط امسال برای به عمل آوری گندم در سطح کشور نسبت به سال گذشته وضعیت نسبتا بهتری بود به طوری‌که پیش‌بینی می‌کنیم با توجه به بارندگی‌هایی که به غیر از چند استان در کشور اتفاق افتاد افزایش عملکرد دو تا سه برابری تولید گندم را شاهد بودیم.

وی با بیان اینکه امسال به نسبت سال گذشته در استان‌هایی مانند خوزستان، فارس و کرمانشاه گندم بیشتری خریداری شده است افزود: در حال حاضر بیش از یک و نیم میلیون تن بیشتر از مدت مشابه سال گذشته  گندم خریداری انجام شده است بنابراین انتظار داریم خرید گندم از مرز ۸ و نیم میلیون تن عبور کند.

 

کشاورزان به نرخ خرید گندم به قیمت ۱۵۰۰۰ تومان اعتراض دارند

مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران در پاسخ به این سؤال که دولت در حال حاضر با چه قیمتی گندم را از کشاورزان خریداری می‌کند ابراز کرد: کل پرداختی‌های دولت تاکنون بر مبنای قیمت ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان سال قبل بوده و بیش از ۵۵ هزار میلیارد تومان از مطالبات گندمکاران را هم بر مبنای همین قیمت پرداخت کرده است.

ایمانی با بیان اینکه کشاورزان و تشکل‌ها به نرخ مصوب خرید گندم به قیمت ۱۵ هزار تومان اعتراض دارند گفت: از مجموع مطالبات گندمکاران بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان دیگر باقی مانده که دولت وعده داده تا هفته آینده نسبت به پرداخت آن اقدام کند.

وی اضافه کرد: در مجموع نرخ ۱۵ هزار تومان خرید تضمینی گندم نرخی نیست که مطابق با موارد و بندهای قید شده در خرید تضمینی محصولات کشاورزی باشد زیرا این قیمت با نرخ تورم، هزینه‌های تولید، نرخ بازار جهانی و نرخ مبادله همخوانی ندارد و همین موضوع باعث نارضایتی و گله‌مندی کشاورزان شده است.

مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران اذعان کرد: در جلسات متعددی که در مجلس، دولت و شورای قیمت‌گذاری برگزار شد قیمت ۱۷ هزار تومان نرخی معقول و منصفانه اعلام شد که می‌تواند مقداری از هزینه‌های کشاورز را پوشش داده و یک سود جزئی برای او به همراه داشته باشد اما تاکنون خرید گندم با این نرخ اجرایی نشده است.

ایمانی تصریح کرد: با توجه به اینکه تا شهریور برداشت گندم در کشور ادامه دارد بنابراین ما هنوز امید خود را برای اصلاح قیمت خرید تضمینی از دست نداده‌ایم.

مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران بیان کرد: تقاضای ما از دولتمردان این است که برای پایداری در تولید گندم و حفظ امنیت غذایی و تأمین نان مردم حداقل از کشاورز داخلی حمایت شود زیرا تنها از این طریق می‌توانیم گندم مورد نیاز خود را در داخل کشور تولید کنیم.

ایمانی ادامه داد: در حال حاضر برای تأمین گندم نیاز داخل در بازار جهانی با سختی‌های زیادی به خصوص در تأمین دلار مواجه هستیم و اگر هم ارز مورد نیاز فراهم شود ناچارا مجبوریم گندم درجه دوم و درجه سوم خریداری کنیم.

مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران بیان کرد: سال گذشته همزمان با آغاز جنگ روسیه و اوکراین، بازار جهانی محصولاتی مانند دانه‌های روغنی، سویا، کلزا،  گندم و جو دچار تلاطماتی شدیدی شد تا جایی‌که بسیاری کشورها اقدام به ذخیره‌سازی این محصولات کردند.

 

کشاورز ایرانی فراتر از قانون درخواستی ندارد

 

وی با تأکید بر اینکه افزایش یکباره قیمت گندم از ۷ هزار و ۵۰۰ تومان به ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان در سال گذشته تحت تاثیر همان تلاطمات جهانی بود که در نتیجه جنگ روسیه و اوکراین به وجود آمد گفت: باید دولت و شورای قیمت گذاری وارد میدان شوند و بر اساس قانون عمل کند زیرا کشاورز ایرانی فراتر از قانون درخواست دیگری نداشته و ندارد.

مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران اذعان کرد: تبعات جنگ روسیه و اوکراین همچنان باقی است به طور مثال در تاریخ ۲۷ تیر امسال قیمت گندم در بازار جهانی ۸ دلار افزایش پیدا کرد زیرا روسیه اجازه نمی‌دهد کشتی‌های حامل گندم از دریای سیاه عبور کند.

 

صنعت تولید گندم کشور در معرض تهدیدی بزرگ

 

وی عنوان کرد: اگر معیشت کشاورز و گندمکار ایرانی تأمین نشود قطعا کشاورز نیز از تولید محصولی مانند گندم خودداری کرده و سایر محصولات کشاورزی که برای او صرفه اقتصادی داشته باشد را تولید خواهد کرد، اتفاق تلخی که برای صنعت گندم ایران تهدیدی بزرگ محسوب می‌شود.

 

ایران با چالش تأمین گندم مواجه می‌شود

 

شواهد امر نشان می‌دهد با وجود گذشت بیش از یک ماه از دستور رییس جمهور برای اصلاح قیمت خرید گندم، دولت از اجرای خرید گندم با قیمت ۱۵ هزار تومان سر باز زده و کشاورزان گندم کار هنوز گندم خود را با قیمت هر کیلوگرم ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان عرضه می‌کنند.

وزارتخانه‌هایی که در اعلام مجوز افزایش قیمت نرخ خرید تضمینی مسئولیت دارند حرکتی انجام نمی‌دهند و کارشناسان معتقدند اگر اصلاحی در نرخ اعلامی اتفاق نیفتد کشور با چالش قاچاق گسترده گندم و مشکلات تأمین گندم مواجه خواهد شد.

لینک کوتاه : https://etebarpress.com/?p=2231

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.