فرشته رضایی/ حجت الله عبدالملکی وزیر سابق کار و دبیر کنونی شورایعالی مناطق آزاد بعد از اظهار نظرهای جنجالی در خصوص میزان سرمایهگذاری خارجی در مناطق آزاد و همچنین میزان سرمایهگذاری اماراتیها در این مناطق، اینبار در حاشیه نمایشگاه مناطق آزاد کشور در ایروان از استقبال مقامات کشور ارمنستان از بسته سرمایه گذاری ۱۰ میلیارد یورویی در مناطق آزاد ایران خبر میداد!
این در حالی است که به گفتهی کارشناسان حجم اقتصاد این کشور زیر ١٥ میلیارد یورو و میزان کل سرمایه گذارى این کشور در جهان زیر ١ میلیارد یورو برآورد شده است! اما این پایان حواشی و وضعیت مناطق آزاد در دوران مدیریت وی نیست. به همان نسبت که عبدالملکی عدد میسازد سازمان مناطق آزاد در دیگر استانها نیز به دنبال عددسازی و تفاهمنامه سازی است و همه اینها چیزی نیست جز دستاوردسازی برای دورنمای نامعلوم آینده مناطق آزاد.
روزهای گذشته نمایشگاه عرضه بستههای سرمایهگذاری و توانمندیهای صادراتی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی از سوم لغایت پنجم شهریورماه در پایتخت ارمنستان با حضور سازمانهای مناطق آزاد و ویژه اقتصادی همچنین ۶۰ شرکت بخش خصوصی در پایتخت کشور ارمنستان و در مرکز نمایشگاهی ایروان اکسپو برگزار شد.
در این نمایشگاه هم مقادیر قابل توجهی «تفاهمنامه و مذاکرات توافق همکاری اقتصادی» انجام شد که مشخص نیست چه زمانی محقق خواهد شد و اساسا آیا تفاهمنامهها و مذاکرات برای توافق همکاریهای اقتصادی، را میتوان جزو دستاورد قطعی و موفق به حساب آورد که در پی آن اعداد و ارقام هم گزارش شده است؟
عبدالملکی همچنین در مراسم رونمایی از ۸۵۰ بسته سرمایه گذاری در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، که در حاشیه نمایشگاه «روایت خدمت» که پنج شنبه گذشته برپا شده بود اعلام کرد: در حال حاضر ۸۵۰ بسته به ارزش ۶۴۸ هزار میلیارد تومان (معادل ۱۵ میلیارد یورو) آماده شده است، این بستهها در وب سایت دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد بارگذاری شده است و از طریق رسانهها اطلاع رسانی میشوند.
عبدالملکی همچنین در اظهارنظری عجیب بیان کرده است: «بزودی سندی را رونمایی خواهیم کرد که شاخص سهولت کسب و کار در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در ایران از میانگین جهان به مراتب بهتر است.»!
بر اساس آمارها، تاکنون چهار رویداد داخلی و خارجی در تهران، مشهد، سلیمانیه عراق و ارمنستان برگزار شده و رویداد بعدی که عبدالملکی از آن نام میبرد نمایشگاه سرمایه گذاری چین است.
با این حال برخی از فعالان اقتصادی از حضور دبیر شورایعالی مناطق آزاد به همراه هیاتی ۶۰ نفره به چین خبر میدهند تا در نمایشگاه سرمایهگذاری شرکت کنند. اما پرسش فعالان اقتصادی از عبدالملکی این است که تاکنون با حضور در نمایشگاههای داخلی و خارجی چقدر به طور واقعی جذب سرمایهگذاری شده است؟ و آیا این سفرها جز جنبهی تفریحی، جنبهی سرمایهگذاری هم دارد یا خیر؟
مناطق آزاد کشور با مدیریت تحت نظر عبدالملکی و صرف وقت و هزینههای بسیار در شهرهایی چون تهران، مشهد، یا کشورهایی چون ارمنستان و گمراه کردن برنامههای اساسی چه نتیجهای گرفته است؟
نمایشگاههایی که پشت هم با صرف هزینههای میلیاردی برپا میشوند اما پس از پایان آن آمار و ارقام صحیحی از میزان سرمایه گذاری و قراردادهای قطعی آن چیزی ارایه نمیشود. سازمان عریض و طویلی که با حضور در نمایشگاههای مختلف، صرف هزینه برای شرکت در این نمایشگاهها و ایجاد غرفه و انتشار خبر تفاهمنامههای بی سرانجام در پی کسب اعتبار برای خود است. اینها مجموعه ابهامات و سوالاتی است که همواره بی پاسخ میماند.
عالی بود و جامع