طبق مطالعات جهانی، خودروهای برقی دارای مزایای کافی برای متقاعد کردن رانندگان برای تغییر به سمت آن هستند و توسعه سریع و رقابت بین تولیدکنندگان منجر به غلبه بر برخی از بزرگترین اشکالات مشترک این خودروها شده است.
به گزارش اعتبار و به نقل از الجزیره، حبیب صدرایی: تونی لطیف، یکی از اینفلوئنسرهای متخصص در خودروهای الکتریکی در جهان عرب در صفحات شبکه های اجتماعی به الجزیره نت می گوید که بیشترین بار هزینه های عملیاتی برای کاربران خودروهای سنتی بر سوخت و نگهداری دوره ای متمرکز است. ولی خودروهای الکتریکی به سوخت نیازی ندارند و لزوما مستلزم توقف تعویض دوره ای قطعات یدکی مرتبط با سوخت بنزینی نیست.
البته تعمیر و نگهداری دوره ای وجود دارد که باید روی خودروی برقی انجام شود؛ به عنوان مثال، تعویض دوره ای قطعات ترمز یا اتصال مجدد اجزای کششی در هر خودرو ضروری است.
با این حال، این هزینه در خودروهای الکتریکی در مقایسه با خودروهایی با موتورهای احتراق داخلی حدود ۱۰ درصد برآورد شده است.
به گفته لطیف، باتری ها بین ۶۰ تا ۷۰ درصد ارزش خودروهای برقی را تشکیل می دهند و طول عمر آنها در یک خودرو بین ۸ تا ۱۳ سال است و عملکرد آنها معمولاً پس از ۸ سال بین ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش می یابد و در این شرایط میتوان دنبال جایگزینی باتری رفت.
در سال ۲۰۱۱، هزینه فرآیند جایگزینی سلول های خودروهای الکتریکی برای یک کیلووات ۱۵۰۰ دلار بود؛ اما با تحقیقات مستمر و رقابت بین تولیدکنندگان، این یک کیلووات حالا ۹۰ دلار قیمت دارد.
در این گزارش، بر اساس آخرین مطالعات و گزارشها، سرعت گذار به خودروهای برقی و بازار رو به رشد آنها در جهان، منطقه عربی و خاورمیانه را روشن میکنیم:
بازار خودروهای برقی در جهان چقدر بزرگ است؟
تعداد خودروهای برقی فروخته شده در بازارهای جهانی در سال ۲۰۲۲ به ۱۰٫۵ میلیون دستگاه رسید که ۱۴ درصد کل خودروهای تولیدی بود. این رقم در سال ۲۰۲۱ حدود ۶٫۶ میلیون دستگاه بود که حدود ۹ درصد را به خود اختصاص داد. در سال ۲۰۲۰ خودروهای برقی تنها ۵ درصد خودروهای فروخته شده جهان بودند.
از نظر ارزش، حجم بازار خودروهای برقی در سال گذشته بالغ بر ۲۶۷٫۱ میلیارد دلار بوده است.
طبق دادههای EV Volume فروش جهانی خودروهای الکتریکی همچنان به رشد خود ادامه می دهد، زیرا در نیمه اول سال ۲۰۲۳ حدود ۶ میلیون خودروی جدید شامل ۴٫۲۷ میلیون خودروی تمام الکتریکی و ۱٫۷۶ میلیون خودروی هیبریدی تحویل داده شد که نسبت به نیمه اول سال گذشته ۴۰ درصد افزایش داشته است.
هزینه جهانی خودروهای الکتریکی در سال ۲۰۲۲ از ۴۲۵ میلیارد دلار فراتر رفت که نشان میدهد ۵۰ درصد نسبت به سال ۲۰۲۱ افزایش داشته است. از این میزان حمایت دولت تنها ۱۰ درصد بود و بقیه از سوی مصرف کنندگان بود.
تعداد خودروهای برقی تولید شده در سراسر جهان در سال گذشته به بیش از ۲۶ میلیون خودرو افزایش یافت، در حالی که در سال ۲۰۲۱ این تعداد ۱۶٫۵ میلیون خودرو ثبت شده بود.
بزرگترین بازارهای خودروهای الکتریکی در جهان کدامند؟
چین همچنان در بازار جهانی خودروهای الکتریکی پیشتاز است و نیمی از این وسایل نقلیه در جادههای سراسر جهان در حال حاضر در چین قرار دارند. خودروهای برقی ۶۰ درصد از فروش انواع خودروهای چینی را در سال گذشته به خود اختصاص داده اند.
اروپا پس از چین در رتبه دوم قرار دارد و فروش خودروهای الکتریکی در سال ۲۰۲۲ بیش از ۱۵ درصد افزایش یافته است؛ بدین معنی که از هر ۵ خودروی فروخته شده بیش از یک خودرو الکتریکی بوده است.
در رتبه سوم ایالات متحده آمریکا قرار دارد که شاهد افزایش ۵۵ درصدی فروش خودروهای الکتریکی در سال گذشته بوده و سهم فروش را به ۸ درصد از کل فروش خودرو رسانده است.
از نظر بازارهای کوچکتر، تعداد خودروهای برقی در هند، تایلند و اندونزی نسبت به سال ۲۰۲۱ سه برابر شد و به ۸۰ هزار خودرو رسیده است. تایلندیها سهم فروش ۳درصدی را به خود اختصاص دادند. در حالی که هند و اندونزی هر کدام به طور متوسط حدود ۱٫۵ درصد از فروش خودروهایشان برقی بود.
شایان ذکر است که هند با حمایت از برنامه تشویقی دولت به ارزش ۳٫۲ میلیارد دلار، تولید خودروهای الکتریکی و اجزای آنها را تشدید و سرمایه گذاری هایی به ارزش ۸٫۳ میلیارد دلار را جذب کرده است.
تایلند و اندونزی نیز در حال تقویت طرحهای حمایت از سیاستهای خود هستند که میتواند تجربه ارزشمندی برای سایر اقتصادهای بازار نوظهور باشد که به دنبال تقویت پذیرش خودروهای الکتریکی هستند.
به طور کلی، شرکت تحقیقاتی آمریکایی گلدمن ساکس انتظار دارد که فروش خودروهای الکتریکی در سراسر جهان در سال ۲۰۴۰ به حدود ۷۳ میلیون دستگاه افزایش یابد.
احتمالاً تا سال جاری سهم خودروهای برقی در فروش جهانی خودرو به ۶۱ درصد خواهد رسید و سهم فروش خودروهای برقی در بسیاری از کشورهای توسعه یافته از ۸۰ درصد فراتر خواهد رفت.
امکانات شارژ عمومی چطور است!؟
آژانس بینالمللی انرژی خاطرنشان میکند که بیشتر تقاضای شارژ خودروهای برقی از طریق شارژ خانگی تامین میشود. با این حال، نیاز به شارژرهای در دسترس عموم وجود دارد تا همان سطح راحتی و دسترسی را به عنوان سوختگیری خودروهای معمولی فراهم کنند.
در پایان سال گذشته، ۲٫۷ میلیون نقطه شارژ آهسته عمومی (برای سفرهای کوتاه شهری) در سراسر جهان وجود داشت که بیش از ۹۰۰ هزار عدد از آنها در همان سال نصب شد.
چین در سال گذشته ۳۶۰ هزار نقطه «شارژ آهسته عمومی» را در دسترس قرار داد و موجودی شارژرهای این کشور را به بیش از یک میلیون دستگاه رساند و در پایان سال ۲۰۲۲، چین خانه بیش از نیمی از شارژرهای عمومی بود.
اروپا با مجموع ۴۶۰ هزار نقطه شارژ در سال ۲۰۲۲ رتبه دوم را به خود اختصاص داده است که نسبت به سال قبل ۵۰ درصد افزایش یافته است. هلند با حدود ۱۱۷ هزار دستگاه در قاره سبز پیشتاز است و پس از آن فرانسه با حدود ۷۴ هزار و آلمان با ۶۴ هزار دستگاه قرار دارند.
در ایالات متحده، شارژرهای برقی ۹ درصد در سال ۲۰۲۲ افزایش یافت که پایین ترین نرخ رشد در بین بازارهای اصلی است.
در کره جنوبی، موجودی شارژر نسبت به سال گذشته دو برابر شد و به ۱۸۴ هزار نقطه شارژ رسید.
در مورد شارژرهای سریع (برای سفر در بزرگراه)، تعداد آنها در سراسر جهان به ۳۳۰ هزار دستگاه در سال ۲۰۲۲ افزایش یافته است.
۹۰ درصد از این رشد تنها در چین بوده که دلیل آن عدم دسترسی به شارژرهای خانگی در شهرهای پرجمعیت است.
در اروپا، تعداد کل دستگاه های شارژ سریع تا پایان سال ۲۰۲۲ به بیش از ۷۰ هزار دستگاه رسید که نسبت به سال قبل ۵۵ درصد افزایش داشت.
در حالی که ایالات متحده در سال ۲۰۲۲ حدود ۶۳۰۰ شارژر سریع نصب کرد که سه چهارم آن را سوپرشارژرهای تسلا تشکیل می دادند. این کشور تعداد شارژرهای سریع خود را به۲۸ هزار نقطه رساند.
بزرگترین تولیدکنندگان خودروهای برقی کدامند؟
تسلا آمریکایی، BYD چینی و فولکس واگن آلمان پیشتاز فروش خودروهای الکتریکی در سراسر جهان هستند.
طبق تحقیقات «کنترپوینت»:
سهم بازار شرکت آمریکایی تسلا در سال ۲۰۲۲ به ۱۷٫۷۵ درصد رسید.
سهم BYD چین به طور متوسط ۱۲٫۵٪ بود.
سهم فولکس واگن ۷٫۲۵ درصد ثبت شد.
سهم بقیه سازندگان خودروهای الکتریکی به ۶۲٫۵ درصد رسید.
به طور کلی، بسیاری از شرکتها خودروهای الکتریکی تولید میکنند که شاید معروفترین آنها بیامو، دایملر و فولکس واگن از آلمان، هوندا، نیسان، تویوتا و میتسوبیشی از ژاپن، هیوندای و کیا از کره جنوبی، تاتا و ماهیندرا از هند، رنو از فرانسه، نیو، جیلی، بایک و سایک از چین باشند.
بازار خودروهای الکتریکی در خاورمیانه چقدر بزرگ است؟ انتظارات برای عملکرد بازار در دوره آتی چیست؟
بر اساس گزارش شرکت تحقیقاتی «Universal Data Solutions»، اندازه بازار خودروهای الکتریکی در خاورمیانه و آفریقا در سال ۲۰۲۲ به ۲٫۱ میلیارد دلار رسید.
انتظار میرود این بازار در سال ۲۰۲۳ به ۲٫۷ میلیارد دلار و با تمرکز دولتهای منطقه بر ترویج استفاده از وسایل نقلیه الکتریکی و افزایش آگاهی در مورد راهحلهای ذخیره انرژی تا سال ۲۰۲۸ به ۷٫۶۵ میلیارد دلار افزایش یابد.
گزارش این شرکت حاکی از آن است که گسترش شبکه ارتباطی نسل پنجم و اجرای اسناد چشم انداز آینده برنامه ریزی شده برای قطر، عربستان سعودی، امارات و کویت کمک بیشتری به بازار خودروهای الکتریکی در خاورمیانه در سال های آینده خواهد کرد.
برجسته ترین بازیگران اصلی در بازار خودروهای الکتریکی در خاورمیانه فولکس واگن، نیسان، هیوندای، بی ام و و تسلا هستند.
آیا برنامه ای برای بومی سازی صنعت خودروهای برقی در کشورهای عربی وجود دارد؟
برنامهها و تلاشهای متوالی متعددی برای بومیسازی صنعت خودروهای الکتریکی در جهان عرب وجود دارد که برخی از این تلاشها را مرور میکنیم:
قطر
در ژوئن گذشته، قطر شاهد راه اندازی اولین برند خودروی الکتریکی با مالکیت معنوی قطر با نشان VIM در مراسم راه اندازی شرکت «اکو ترانزیت» بود که متخصص در حمل و نقل، حمل و نقل هوشمند و راه حل های زیرساختی است.
قطر از ۷۴۱ اتوبوس برقی برای انتقال هواداران برای جام جهانی ۲۰۲۲ استفاده کرد که اولین جام جهانی بدون کربن بود.
چشم انداز ۲۰۳۰ قطر شامل تغییر تدریجی به استفاده از حمل و نقل الکتریکی و انرژی های تجدیدپذیر به ویژه در بخش حمل و نقل است.
بر اساس شاخص جهانی آمادگی برای تحرک الکتریکی توسط شرکت مشاوره آرتور دی لیتل، قطر به عنوان آماده ترین کشور برای گذار به تحرک الکتریکی در رتبه نهم جهان قرار گرفت.
عربستان سعودی
صندوق سرمایه گذاری عمومی عربستان و شرکت برق عربستان راه اندازی شرکت زیرساخت وسایل نقلیه الکتریکی را اعلام کردند که هدف آن توسعه زیرساخت ها برای پشتیبانی از خدمات شارژ سریع خودروهای برقی در این کشور است.
سپتامبر گذشته، سازنده خودروهای الکتریکی آمریکایی «لوسد موتورز» اولین کارخانه جهانی خود را در شهر جده عربستان سعودی افتتاح کرد.
عربستان سعودی در حال مذاکره اولیه با تسلا برای ایجاد کارخانه تولید خودرو در این کشور است.
امارات
امارات از سال ۲۰۲۱ بیش از ۲۰ درصد از ناوگان خودروهای سازمان های دولتی را به خودروهای برقی تبدیل کرده است.
امارات متحده عربی شامل بیش از ۲۴۰ ایستگاه شارژ آهسته عمومی متصل به شبکه انرژی است.وزارت توسعه اقتصادی در ابوظبی قرارداد همکاری با « والئو» ، یک شرکت فرانسوی متخصص در توسعه و تولید قطعات پیشرفته برای توسعه و تقویت بخش صنعت خودرو و فناوری خودروهای الکتریکی خودران، امضا کرد.
هزینه شارژ یک خودروی برقی به ازای هر وسیله نقلیه ای که مسافت ۴۰۰ کیلومتر را طی می کند، از طریق وسایل برقی خانگی به حدود ۷٫۵ درهم (۲٫۰۴ دلار) رسید.
مراکش
مراکش در تلاش است تا ظرفیت تولید خودروهای الکتریکی را از چهل هزار خودرو در حال حاضر به صد هزار دستگاه تا سال ۲۰۲۵ افزایش دهد.
سال گذشته، مراکش از آغاز ساخت اولین خودروی برقی شرکت فرانسوی رنو در کارخانه «طنجه» در شمال این کشور خبر داد که تولید آن از سه ماهه اول سال ۲۰۲۳ با ظرفیت تولید ۱۷۰۰۰ دستگاه در سال آغاز شد.
در جولای امسال، شرکت ایتالیایی فیات از ساخت خودروی الکتریکی «توپولینو » در مراکش، علاوه بر مدلهای دیگر خبر داد.
در ماه مه امسال ، مراکش از نمونه اولیه یک خودروی هیدروژنی که توسط یک شهروند مراکشی ساخته شده است، به نام “خودروی هیدروژنی چند منظوره” رونمایی کرد.
در پایان ماه مه امسال ، دولت مراکش شاهد یک یادداشت تفاهم با یک شرکت چینی-آلمانی برای ایجاد اولین کارخانه تولید باتری خودروهای الکتریکی در آفریقا بود.
اردن
موسسه «فیچ ریتینگز» انتظار دارد فروش خودروهای الکتریکی در اردن از ۱۶ هزار دستگاه در سال ۲۰۲۲ به حدود ۲۳ هزار و ۴۰۰ دستگاه در سال ۲۰۲۳ برسد.
اردن تعرفه واردات خودروهای برقی را از ۲۵ درصد به حدود ۱۰ درصد کاهش داد و احتمالاً فروش آن تا سال ۲۰۳۲ از ۴۰ هزار دستگاه فراتر خواهد رفت.
مصر
در مارس ۲۰۱۸، مصر خودروهای برقی مستعمل وارداتی را از عوارض گمرکی معاف کرد، مشروط بر اینکه بیش از ۳ سال عمر نداشته باشند، اما تصمیم را در ماه مه ۲۰۲۱ برای افزایش مونتاژ خودروهای برقی محلی به حالت تعلیق درآورد.
به گفته آکادمی تحقیقات علمی و فناوری، مصر در حال کار بر روی تولید اولین خودروی الکتریکی داخلی در سال آینده است.
الجزایر
مرکز تحقیقات CRTI در الجزایر اولین مدل خودروی الکتریکی الجزایری را با حداکثر سرعت ۳۵ کیلومتر در ساعت معرفی کرد و الجزایر نیز از ایجاد مکانیسم کمک مالی با هدف تشویق استفاده از خودروهای الکتریکی در این کشور خبر داد.
جولای ۲۰۲۳ ، الجزایر اولین ایستگاه شارژ خودروهای الکتریکی را راه اندازی کرد.
تونس
تونس قصد دارد تا سال ۲۰۲۵ تعداد خودروهای برقی در خیابان های خود را به ۵۰۰۰ دستگاه برساند . این کشور اولین ایستگاه شارژ خودروهای برقی خود را در سپتامبر گذشته راه اندازی کرد.