عزت الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی ساخت توالت در مناطق گردشگری و مذهبی را در اولویت برنامههای خود گذاشته است. او چندین سخنرانی خود را به این موضوع اختصاص داده و جلسات متعدد نیز برگزار کرده است. وی بعد سفرش به تاجیکستان و فیلم جالبی که از سرویس بهداشتیهای گذاشته مصمم تر نیز شده است.
به گزارش اعتبار، آخرین اقدام وزارت میراث فرهنگی این است که قرار است صندوق سرویس بهداشتی در بورس ایجاد شود تا سهامداران بتوانند در معاملات بورسی سهام احداث سرویسهای بهداشتی را خریداری و در احداث هزاران سرویس بهداشتی در کشور با نیت خیرخواهانه اقدام کنند.
به گفته ضرغامی وزارت میراث فرهنگی در توافق با ستاد برگزاری نماز به عنوان یکی از دستگاههای عضو ستاد ملی خدمات سفر که وظیفه نگهداری از نمازخانه ها و سرویسهای بهداشتی را برعهده دارد، برنامهریزی برای احداث سرویسهای بهداشتی را آغاز کرده است. معاون گردشگری این وزارتخانه نیز خبر داده که برای مشارکت مردم با محوریت خیرین، صندوق سرویس بهداشتی در بورس ایران تا یک ماه آینده راهاندازی میشود.
ضرغامی رودبایستی ندارد!
علیاصغر شالبافیان معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی و گردشگری درباره دغدغه سرویس بهداشتی وزیر گفته است: آقای ضرغامی جسارتی دارد و قائل است باید حرفهایی که در رودربایستیهای معمول است، گفته شود. حدود یک سال است که برای پشتیبانی از این ایده از ستاد اقامه نماز به عنوان مسئول کمیته نمازخانهها و سرویسهای بهداشتی در ستاد سفر دعوت شده است. تا یک ماه آینده صندوقی در بورس برای کمکهای خیرخواهانه جهت سرویسهای بهداشتی اعلام خواهد شد تا مشارکت عمومی مردم را برای ساخت و نگهداری همراه خود داشته باشیم.
ایدههای وزیر برای بسیاری خندهدار و غیرجدی است. حتی به نظر میرسد بسیاری از مدیران وزارت نیز در این رابطه رودربایستی دارند. گاهی حتی به جای سرویس بهداشتی از اصلاح نمازخانه و سرویس بهداشتی حرف میزنند. ولی ضرغامی با فیلم تاجیکستان تعارف را کنار گذاشت و منظور خود را رساند.
ولی به نظر نمیرسد فعلا عزم جدی برای این کار وجود داشته باشد. طبق آماری که همشهری از وزارت میراث فرهنگی منتشر کرده ۲۵ کیلومتر استاندارد دسترسی به سرویسهای بهداشتی در جاده است که میانگین آن در ایران به ۸۸ کیلومتر میرسد. اکنون ۱۰۰۲ باب مجتمع بین راهی در کشور وجود دارد و ۵۷۸ باب در حال احداث است. همچنین فعلا ۱۰۰ میلیون تومان هزینه تقریبی احداث ۴ سرویس بهداشتی در یک فضای ۲۰ متری در ایران است.
ولی سرویس بهداشتی استاندارد ضرغامی با هزینه بالاتری نصب خواهد شد. چه کسی حاضر خواهد شد چنین پولی را بدون سود لازم پرداخت کند؟ سازمان برنامه و بودجه که بعید است برای چنین پروژهای وقت بگذارد. صندوقهای دیگر هم چندان وضعشان مساعد نیست. بخش خصوصی هم به جیب خود نگاه خواهد کرد. قرار است در بورس مشارکت خیرین صورت گیرد که ممکن است چندی پول نیز در آن ریخته شود. ولی آیا کفاف چند چشمه را خواهد داشت؟ زمان انتصاب مدیران نیز که بی ثبات است. اگر ضرغامی برود که بعید نیست چه چیزی از صندوق خیریه میماند! وزیر بعدی «رودربایستی» وی را دارد!؟